7 prostych przepisów na domowe lody

W upalne, wakacyjne dni marzymy o odrobinie chłodu. Doskonałym rozwiązaniem, oczywiście w rozsądnych ilościach, są lody. Mało kto wie, że ten uwielbiany przez wszystkich deser ma bogatą historię. Pierwsze wzmianki o mrożonych deserach pochodzą już ze starożytnych Chin. Co ciekawe corocznie w trzecią niedzielę lipca (19 lipca 2020) obchodzimy Światowy Dzień Lodów. Jeśli z tej okazji nie oddaliście się jeszcze słodkiemu szaleństwu – warto skorzystać z naszych przepisów i samodzielnie przygotować pyszny lodowy deser dla całej rodziny.

Lody brzoskwiniowe (sorbet)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku 

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. 
  2. Każdą część delikatnie smarujemy miodem i posypujemy tymiankiem. 
  3. Banan kroimy w plastry i również obtaczamy w odrobinie miodu. 
  4. Owoce smażymy na patelni do momentu, aż miód się skrystalizuje. 
  5. Gotowe owoce wrzucamy do blendera. 
  6. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  7. Całość studzimy i rozlewamy do foremek.
  8. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
  9. Wyciągamy z zamrażarki, wkładamy patyczki i ponownie wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny.

Bazyliowe lody z awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki dużych listków bazylii
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 1/4 łyżeczka mielonej wanilii

Przygotowanie:

  1. Myjemy, obieramy i kroimy awokado.
  2. Wszystkie składniki blendujemy.
  3. Przekładamy do formy lub małych foremek.
  4. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Jaglane lody gruszkowo-imbirowe

Składniki:

  • 3 miękkie i słodkie gruszki (około 700 g)
  • 1 łyżka masła
  • 35 g obranego ze skórki imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 70 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
  • szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Płuczemy kaszę w ciepłej wodzie.
  2. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę i szczyptę soli.
  3. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko.
  4. Gruszki kroimy na małe kawałki.
  5. Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy gruszki i smażymy około 10 minut, aż zmiękną.
  6. Gruszki, sok z cytryny, poszatkowany imbir i kaszę wrzucamy do blendera.
  7. Miksujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do formy.
  8. Umieszczamy pojemnik z zamrażarce na około 2 godziny.
  9. Ponownie wyciągamy, blendujemy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
  10. Wyciągamy lody z zamrażarki na około 15 minut przed podaniem, aby nieco stopniały.

Lody orzechowe z chrupkami

Składniki na około 1 l:

  • 2 puszki mleka kokosowego / 800 ml
  • 2/3 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Składniki na chrupki orzechowe:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie orzechowych chrupków:

  1. Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy na pastę.
  2. Rozkładamy papier do pieczenia i umieszczamy pastę na połowie papieru (grubość około 1 cm).
  3. Zakrywamy drugą częścią papieru i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
  4. Tuż przed mrożeniem lodów siekamy nożem i dodajemy grube okruchy.

Przygotowanie bazy:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem.
  2. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Gotową masę przelewamy do formy i studzimy na kuchennym blacie.
  4. Wstawiamy lody do zamrażarki na około 6 godzin.
  5. Co godzinę wyciągamy formę i mieszamy masę zaczynając od brzegów.

Lody truskawkowe

Składniki na około 4 kulki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka truskawek
  • łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy i kroimy na kawałki.
  2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
  3. Wrzucamy do formy i mrozimy.
  4. Przed podaniem wkładamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe oraz miód.
  5. Całość blendujemy do konsystencji lodów.

Lody owocowe w paski (sorbet)

Składniki na 6-8 lodów po 100 ml:

  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 1 banan
  • 1 szklanka moreli
  • 1 szklanka malin
  • 6 łyżek miodu/syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce myjemy.
  2. Do pierwszego pojemnika dodajemy obrany banan, porzeczki, 2 łyżki miodu oraz kardamon. Całość miksujemy.
  3. W drugim pojemniku miksujemy morele z miodem.
  4. W trzecim pojemniku miksujemy maliny z miodem i cynamonem.
  5. Masę bananowo-porzeczkową wlewamy do wysokości ⅓ foremek i wstawiamy do zamrażarki na około 1-2 godziny.
  6. Wyciągamy, wlewamy morele i znowu mrozimy przez około 1-2 godziny.
  7. Ponownie wyciągamy, wlewamy maliny i mrozimy kilka godzin.

Lody porzeczkowe (sorbet)

Składniki:

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 100ml wody

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy.
  2. Wszystkie składniki blendujemy.
  3. Przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Przygotowanie domowych lodów nie musi być pracochłonne. Pełne orzechów, z bazylią, a może wielokolorowe – którą opcję wybierasz?

Źródła:

  • https://cookitlean.pl/przepisy/lody-brzoskwiniowe-sorbet/
  • https://ammniam.pl/bazyliowe-lody-z-awokado/
  • http://burczymiwbrzuchu.pl/przepisy/jaglane-lody-gruszkowo-imbirowe
  • https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-lody-bez-maszynki-lody/
  • http://zdrovekarmelove.blogspot.com/2018/06/lody-truskawkowe-najszybsze-weganskie.html
  • https://zielenina.cooking/2017/08/owocowe-lody-paski-weganskie.html
  • https://elizawydrych.pl/sorbetowe-lody-domowej-roboty/