W upalne, wakacyjne dni marzymy o odrobinie chłodu. Doskonałym rozwiązaniem, oczywiście w rozsądnych ilościach, są lody. Mało kto wie, że ten uwielbiany przez wszystkich deser ma bogatą historię. Pierwsze wzmianki o mrożonych deserach pochodzą już ze starożytnych Chin. Co ciekawe corocznie w trzecią niedzielę lipca (19 lipca 2020) obchodzimy Światowy Dzień Lodów. Jeśli z tej okazji nie oddaliście się jeszcze słodkiemu szaleństwu – warto skorzystać z naszych przepisów i samodzielnie przygotować pyszny lodowy deser dla całej rodziny.
Lody brzoskwiniowe (sorbet)
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- Brzoskwinie dokładnie myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
- Każdą część delikatnie smarujemy miodem i posypujemy tymiankiem.
- Banan kroimy w plastry i również obtaczamy w odrobinie miodu.
- Owoce smażymy na patelni do momentu, aż miód się skrystalizuje.
- Gotowe owoce wrzucamy do blendera.
- Dodajemy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Całość studzimy i rozlewamy do foremek.
- Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
- Wyciągamy z zamrażarki, wkładamy patyczki i ponownie wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny.
Bazyliowe lody z awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki dużych listków bazylii
- 5 łyżek soku z cytryny
- 4-5 łyżek syropu klonowego lub miodu
- 1/4 łyżeczka mielonej wanilii
Przygotowanie:
- Myjemy, obieramy i kroimy awokado.
- Wszystkie składniki blendujemy.
- Przekładamy do formy lub małych foremek.
- Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Jaglane lody gruszkowo-imbirowe
Składniki:
- 3 miękkie i słodkie gruszki (około 700 g)
- 1 łyżka masła
- 35 g obranego ze skórki imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 70 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
- szklanka mleka
Przygotowanie:
- Płuczemy kaszę w ciepłej wodzie.
- Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę i szczyptę soli.
- Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko.
- Gruszki kroimy na małe kawałki.
- Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy gruszki i smażymy około 10 minut, aż zmiękną.
- Gruszki, sok z cytryny, poszatkowany imbir i kaszę wrzucamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do formy.
- Umieszczamy pojemnik z zamrażarce na około 2 godziny.
- Ponownie wyciągamy, blendujemy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
- Wyciągamy lody z zamrażarki na około 15 minut przed podaniem, aby nieco stopniały.
Lody orzechowe z chrupkami
Składniki na około 1 l:
- 2 puszki mleka kokosowego / 800 ml
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Składniki na chrupki orzechowe:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Przygotowanie orzechowych chrupków:
- Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy na pastę.
- Rozkładamy papier do pieczenia i umieszczamy pastę na połowie papieru (grubość około 1 cm).
- Zakrywamy drugą częścią papieru i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
- Tuż przed mrożeniem lodów siekamy nożem i dodajemy grube okruchy.
Przygotowanie bazy:
- Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem.
- Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, gotujemy przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
- Gotową masę przelewamy do formy i studzimy na kuchennym blacie.
- Wstawiamy lody do zamrażarki na około 6 godzin.
- Co godzinę wyciągamy formę i mieszamy masę zaczynając od brzegów.
Lody truskawkowe
Składniki na około 4 kulki:
- 1 banan
- 1 szklanka truskawek
- łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Banany obieramy i kroimy na kawałki.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki.
- Wrzucamy do formy i mrozimy.
- Przed podaniem wkładamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe oraz miód.
- Całość blendujemy do konsystencji lodów.
Lody owocowe w paski (sorbet)
Składniki na 6-8 lodów po 100 ml:
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 1 banan
- 1 szklanka moreli
- 1 szklanka malin
- 6 łyżek miodu/syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce myjemy.
- Do pierwszego pojemnika dodajemy obrany banan, porzeczki, 2 łyżki miodu oraz kardamon. Całość miksujemy.
- W drugim pojemniku miksujemy morele z miodem.
- W trzecim pojemniku miksujemy maliny z miodem i cynamonem.
- Masę bananowo-porzeczkową wlewamy do wysokości ⅓ foremek i wstawiamy do zamrażarki na około 1-2 godziny.
- Wyciągamy, wlewamy morele i znowu mrozimy przez około 1-2 godziny.
- Ponownie wyciągamy, wlewamy maliny i mrozimy kilka godzin.
Lody porzeczkowe (sorbet)
Składniki:
- 400 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu
- 100ml wody
Przygotowanie:
- Owoce myjemy.
- Wszystkie składniki blendujemy.
- Przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Przygotowanie domowych lodów nie musi być pracochłonne. Pełne orzechów, z bazylią, a może wielokolorowe – którą opcję wybierasz?
Źródła:
- https://cookitlean.pl/przepisy/lody-brzoskwiniowe-sorbet/
- https://ammniam.pl/bazyliowe-lody-z-awokado/
- http://burczymiwbrzuchu.pl/przepisy/jaglane-lody-gruszkowo-imbirowe
- https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-lody-bez-maszynki-lody/
- http://zdrovekarmelove.blogspot.com/2018/06/lody-truskawkowe-najszybsze-weganskie.html
- https://zielenina.cooking/2017/08/owocowe-lody-paski-weganskie.html
- https://elizawydrych.pl/sorbetowe-lody-domowej-roboty/