Słoneczna pogoda i wysokie temperatury doskonale wpływają na nasze nastroje. Czas wakacji sprzyja spacerom i wyjazdom. Bardziej urozmaicony staje się też nasz jadłospis – możemy korzystać z bogactwa polskich sezonowych owoców i warzyw.
Warto zastanowić się, po co sięgamy latem chętniej – po sklepowe lody czy truskawki? Wolimy arbuza czy wodę smakową? W większości przypadków wybieramy to, co łatwiej nam kupić w formie gotowego produktu. Jednak niestety nie zawsze mają one zdrowy skład. Słodycze oraz lody w większości przypadków są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, posiadają dodatek oleju palmowego, barwników oraz substancji konserwujących. A przecież zalet korzystania z sezonowych owoców i warzyw jest mnóstwo! Wystarczy nam 5 minut, by w domu stworzyć zdrowe, kolorowe, letnie przekąski, które zjemy nie tylko w ramach deseru, ale również z powodzeniem zabierzemy ze sobą na wakacyjną wycieczkę lub piknik. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na letnie przysmaki (nie tylko na ochłodę!).
Domowe lody brzoskwiniowe:
- mleko – 100 ml
- banan – 1 sztuka
- brzoskwinie – 5 sztuk
Owoce obieramy, z brzoskwiń usuwamy pestki. Całość miksujemy na jednolitą masę wraz z mlekiem. Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Zdrowe, domowe lody gotowe!
Sałatka:
- szpinak – 2 duże garści
- truskawki, pokrojone na ćwiartki – 1 szklanka
- awokado – ½ sztuki
- ziarna słonecznika– 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Szpinak oraz truskawki myjemy. Przekładamy do miski i dodajemy awokado pokrojone w kostkę, dosypujemy ziarna słonecznika. Polewamy oliwą z oliwek.
Jogurtowe ciasto z truskawkami:
- mąka kukurydziana – 200 g
- jajka – 3 sztuki
- jogurt naturalny – 200 g
- ksylitol/stewia – 70 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy – 30 g
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wciskamy truskawki. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Lemoniada arbuzowa:
- woda mineralna niegazowana – 1,5 l
- arbuz – ½ sztuki
- cytryna – 1 sztuka
- mięta – dowolna ilość
Arbuza obieramy ze skóry, jeśli są w nim pestki – usuwamy je. Miksujemy. Do dużego dzbanka przekładamy arbuza, dolewamy wodę oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Możemy dorzucić kilka listków mięty.
Pamiętajmy również o nawodnieniu!
Średnia ilość płynów, jakie powinien wypijać człowiek, to 1,5-2 litry dziennie. Jednak pamiętajmy, by zwiększać tę ilość wraz z rosnącą temperaturą i zwiększonym wysiłkiem fizycznym. Im cieplej na dworze, tym łatwiej możemy się odwodnić.
Oznaki odwodnienia:
- bóle i zawroty głowy.
- skurcze mięśni,
- zmęczenie,
- mocno żółty kolor moczu – im organizm bardziej odwodniony, tym nasz mocz jest bardziej żółty,
- uczucie pragnienia – kiedy chce nam się pić to znaczy, że nasz organizm już się odwadnia.
Marta Tomasik
Dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Praca z pacjentami to nie tylko jej zawód, ale również pasja. Za drugi gabinet uznaje kuchnię, bo to tam testuje wszystkie potrawy, które otrzymują w jadłospisach jej pacjenci. Wyznaje zasadę, że dieta to nie głodówka, a świadoma i długotrwała zmiana nawyków żywieniowych.
Artykuł pochodzi ze strony htpp://portal.librus.pl